Het begin van de relatie met je kind

In verwachting zijn. Het klinkt ouderwets, maar ontleed is het een woord dat precies de juiste lading heeft. Je verwacht iets. In dit geval een kindje. Wachten betekent ook geduld hebben. Het is iets waar we in deze tijd vaak mee worstelen. Maar wachten op iets kan een meditatieve werking hebben op je innerlijke staat van zijn.

Before & after: onderdeel van een organisch geheel

Vanuit verschillende levensbeschouwingen heerst de overtuiging dat een kindje jou en je partner uitkiest. Dat betekent dus dat het kindje al bestaat voordat het geboren wordt. In biologische zin is er al leven in jou en je partner gezien de eicellen en zaadcellen levend zijn. In dat opzicht kun je het leven al zien als een eindeloze doorgaande stroom. Waarvan het menselijk leven een begin en eind heeft.

Een meisje wordt geboren met haar complete voorraad aan eitjes al in haar baarmoeder. De volgende generatie ligt al in haar besloten. Bij een jongen ontwikkelen de spermacellen zich pas in de pubertijd. Als je in verwachting bent van een meisje zorg je dus in je buik voor twee generaties!

De eicel is de grootste cel die er bestaat: onbeweeglijk, rond en afwachtend. Er komt maar één eicel per maand vrij en die leeft 3 tot 6 uur. Daarentegen zijn spermacellen de kleinste cellen die er bestaan. Ze worden met miljoenen per dag geproduceerd, bewegen zich met grote snelheid en leven 3 tot 6 dagen.

Een eicel kan als beeld gezien worden voor het eeuwig-kosmische; zij is het ronde, allesomvattende. De spermacellen als beeld voor het aardse, het verdichte. (bron)

Wanneer de eicel door de spermacel bevrucht wordt betekent dit dus een opheffing van deze polariteit; van hun statische, eenzijdige, tijdloze, individualistische toestand. Ze ontwikkelen zich samen tot iets nieuws, iets unieks: een menselijk leven.
Vanaf het moment dat ik in verwachting was voelde ik dat het kindje er was. Ik leek niet meer alleen in mijn lichaam en voelde heel duidelijk een before en after. Vooral ‘s ochtends heel vroeg in mijn bed, op het moment dat ik wakker werd kon ik voelen dat ik samen was.

De conceptie of bevruchting: Het begin van de relatie met je kind

Wellicht kun je je vinden in de antroposofische visie dat je geest er al was voordat je lichaam er was. Zodoende zijn je lichaam en je geest niet één en hetzelfde. Je geest bewoont je lichaam. Als je dit in het licht van je zwangerschap zet dan kun je je afvragen hoe je kind zich aangekondigd heeft. De relatie met je kind is dus eigenlijk al vóór de conceptie begonnen. Conceptie betekent in het Latijn trouwens ontvangen.

Het eerste trimester >>>

Fijn artikel gelezen? Deel het!

2 gedachten over “Het begin van de relatie met je kind”

  1. Hoi Kim,
    Vind leuk geschreven, prettig te lezen en heel mooi verwoord wat een zwangerschap en geboorte als vrouw en moeder met je doet.
    Respect voor de vrouwen en moeders.
    Succes….

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deel