Het derde trimester

In je derde trimester zou je eigenlijk in het belang van jezelf en je baby willen terugschakelen met werken. Met deze ruimte zou je je volledig kunnen richten op het rijk houden van de voedingsbodem zodat de vrucht in alle rust kan rijpen.

Vertragen in het derde trimester

In Nederland stop je pas met werken tussen week 34 en week 36 van je zwangerschap. Vanaf week 37 is de foetus volgroeid en kun je in principe veilig bevallen van je kind. Dit is dus één week nadat je gestopt bent met werken. Voor mij voelde dat als een ontzettende korte periode om terug te kunnen schakelen en mij te kunnen voorbereiden op de geboorte. 

Je ijzergehalte

Misschien daalt je ijzergehalte. In de antroposofische geesteswetenschap wordt ijzer in verband gebracht met de ‘mannelijke’ planeet Mars (net zoals de andere metalen in verband worden gebracht met de andere planeten). Mars staat voor een strijdlustige, sterke kracht waarmee je je persoonlijkheid laat gelden en ruimte inneemt. Bij een verlies van ijzer in je bloed, verlies je dus ook iets van deze daadkracht, je eigen persoonlijkheid is zwakker (denk ook aan je menstruatieperiode).

Je kopergehalte

Tegelijkertijd neemt het kopergehalte in je lichaam tijdens de zwangerschap toe. Koper staat in verbinding met de ‘vrouwelijke’ planeet Venus. Je ziet dit aan je lichaam dat nog vrouwelijker en ronder van vorm wordt. Het helder en gestructureerd denken dat meer bij de planeet Mars hoort, kan lastig zijn tijdens de zwangerschap.

Je bloeddruk

Je lichaam is helemaal verzacht om ruimte te maken voor je kind. Je bloedvaten zijn verwijd, je bloeddruk is misschien wel lager, je bloed is dunner en stroomt langzamer. Ik kreeg daardoor ontzettend last van oorsuizen waardoor ik ‘s nachts geen oog dicht deed.

Je vochthuishouding

Het hele lichaam wordt wateriger; je houd vocht vast. (Ik kreeg daardoor last van het Carpaal Tunnel Syndroom, wat zich tot meer dan een jaar na de geboorte manifesteerde in het syndroom van Quervain). Wat kan helpen is een speciale lympfen-massage.

Je spierkracht

Je darmen werken trager. Je spierkracht neemt af. Je buikspieren hebben plek moeten maken voor je steeds groter wordende buik en daarmee komt er meer spanning op je rugspieren (bron). Een bezoekje aan de chiropractor is geen overbodige luxe. Ik kan het iedereen aanraden om voor de bevalling een chiropractor naar je lichaam te laten kijken zodat je helemaal goed uitgelijnt bent voor de geboorte van je kind.

Hoe kun je goed voor jezelf zorgen in het derde trimester

Minder dingen doen en nee zeggen vergt moed. Je moet voor jezelf opkomen. En dat terwijl je hiervoor voor AL die  dingen je hand niet omdraaide en niks te veel was. Hoe kun je nou aan dit soort worstelingen met jezelf ontkomen?

“Goed voor jezelf zorgen: Een JA naar jezelf is een NEE naar de ander.”

Het hielp mij om JA te gaan zeggen naar mijzelf. Bijkomstig gevolg was dat ik daardoor makkelijker NEE kon zeggen naar de ander. Nog steeds lastig? Probeer eens JA te zeggen tegen de behoefte van de baby. 

Behoefte aan rust

Verwacht niet dat je partner jouw behoefte aan rust ziet als je hier zelf al mee worsteld. Kom met praktische voorstellen. Neem genoeg rust. Hoe dat eruit ziet? Slaap snachts 10 uur en over dag nog een uurtje. Vergeet niet dat je met heel je lijf en wezen een kind aan het vormen en onderhouden bent. Het zorgen voor je kind begint nu al. En reken er maar op dat je in het eerste jaar na de geboorte hele korte of onderbroken nachten gaat maken.

Terug naar de GIDS >>>

Mis niks, schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Plaats een reactie

Deel