Het eerste trimester

In het eerste trimester voelde ik mij heel kwetsbaar. Naakt bijna. Ik had erg behoefte aan warme en zachte truien. Aan fysieke omhulling en bescherming.

En daar begon mijn zoektocht naar holistische informatie over het eerste trimester in de zwangerschap. Ik vond het fijn te begrijpen wat er nou eigenlijk van binnen gebeurde.

In de antroposofie leek ik antwoord te vinden op het gevoel van kwetsbaarheid: De ommezwaai van buiten naar binnen is aan het begin van de zwangerschap enorm groot. De fysieke aanwezigheid van je kindje is nog klein, maar de aanwezigheid van het wezen heel groot en allesomvattend.

Week 1 en 2

In week 1 en 2 van je zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in je baarmoederwand. Dit is dus de periode dat je erachter komt dat je overtijd bent. Vanaf dat moment begint de kiemcel als een soort magische kopieermachine met grote snelheid met het vermenigvuldigen van de cellen van de vrucht. Elke afwijking wordt meegekopieerd. Om dit te voorkomen zijn deze kiemcellen uitermate gevoelig en wordt het proces bij afwijkingen gestaakt.(Bron.)

Week 5

De structuur van de hersenen wordt aangelegd.

In de 5 weken na de innesstelingsfase worden de weefsels en organen van je kindje gevormd. Dit is de start van de embryonale fase. De structuur van de hersenen wordt aangelegd. Het is dus dermate belangrijk om juist in deze prille periode van het eerste trimester heel goed voor jou en je kindje te zorgen. Hoe abstract ook. Dit zijn de bouwstenen waar je kind zijn hele verdere leven mee moet doen.

Week 7

Als je 7 weken zwanger bent kun je in veel gevallen het hartje al horen kloppen. Het hart waar het zijn of haar hele leven mee moet doen en dat het begin en het einde van dit leven bepaald.

Het hart waar het zijn of haar hele leven mee moet doen en dat het begin en het einde van dit leven bepaald.

Week 8

Vanaf week 8 groeien de hersenen van je baby met 100 cellen per minuut. Dan start ook de groei van de organen. Deze groei zet voort tot week 38 van de zwangerschap. Het centrale zenuwstelsel is van nu tot aan het vierde jaar extra gevoelig. Het zenuwstelsel is het netwerk van cellen dat in verbinding staat  met de hersenen en de ruggengraat en verantwoordelijk is voor de gehele aansturing van het lichaam.

Week 12

Met 12 weken heb je het eerste prenatale onderzoek bij de verloskundige. Voor de een geeft dit onderzoek heel veel zekerheid, voor de ander maakt het het geboorteproces heel abstract. Ik vond het geluid van het hartje dat stevig klopte het allermooiste geluid van de wereld maar was verder heel voorzichtig met het doen van echo’s en vroeg ze altijd om het zo kort en efficiënt mogelijk te doen. Het belangrijkste is denk ik het in contact blijven met je kind. Zo’n onderzoek kan dingen al snel vrij plastisch maken.

Vanaf het moment dat ik in verwachting was wist ik dat ik het geslacht van de baby niet wilde weten van te voren. Ik vond dit een soort van vertrouwensband schaden. Alsof ik nu al een label op mijn kind wilde plakken. Ik vond het fijn om echt te luisteren naar mijn intuïtie en te vertrouwen op mijzelf en mijn kind. Dit gaf mij een groot gevoel van vrijheid.

Soms gaat het mis

Mijn eerste en vorige zwangerschap monde uit in een miskraam met 7 weken. Ik was in de verondersteling dat ik mijn eerste menstruatie na het verwijderen van mijn spiraal had. Maar toen de bloedingen heftig aanhielden ging ik op controle bij de gynaecoloog. Ik bleek zwanger.

Gezien mijn symptomen was dat het laatste waar ik aan gedacht had. Alhoewel ik opgelucht en blij was dat mijn lichaam zo snel zwanger kon worden en een kindje zich zo snel aangekondigd had, waren de symptomen verontrustend.

Vanaf dat moment besloot ik veel beter te luisteren naar mijn lichaam en mijn intuïtie.

Twee weken later bleek dat er geen hartslag was. Het was een hele gekke periode van twee weken waarin ik zwanger bleek te zijn én een miskraam bleek te hebben.

De uitdrijving kwam zelf op gang, maar de klachten bleven. Ik heb toen heel veel langslepende onderzoeken gehad met als resultaat alsnog een curettage die heel gecompliceerd bleek. Toen ik wakker werd uit de narcose werd ik overspoeld door een gevoel van falen. En dan vooral het falen in luisteren naar mijn lichaam.

Vanaf dat moment besloot ik veel beter te luisteren naar mijn lichaam en mijn intuïtie. Deze ervaring was voor mij het aanknopingspunt om op zoek te gaan naar holistische informatie omtrent zwangerschap en geboorte. Het was moeilijk te vinden.

Alhoewel een miskraam een van de meest voorkomende zwangerschapscomplicaties is wordt er weinig over gesproken. Toe ik het vertelde aan een aantal vrouwen (met en zonder kinderen) om mij heen, bleek dat veel van hun dit verlies zelf ook hadden meegemaakt. Soms zelfs meerdere keren achter elkaar, of tussen de zwangerschappen in.

Na een aantal maanden besloot ik mijn angsten opzij te zetten en weer open te staan voor een zwangerschap. Die kwam weer meteen.

Ik werd hierdoor overvallen tijdens de eerste intake bij de verloskundige waarin gevraagd wordt: ‘Is dit je eerste zwangerschap?’

Pas toen ik weer zwanger was en het goed ging kon ik echt rouwen om het verlies van het eerste wezen. Ik werd hierdoor overvallen tijdens de eerste intake bij de verloskundige waarin gevraagd wordt: ‘Is dit je eerste zwangerschap?’

Dit was voor mij zo’n bevestiging van iets wat ik daarvoor meer als iets medisch had beschouwd. Natuurlijk was ik toen ook verdrietig. Maar de grootsheid van wat geweest had kunnen zijn kwam pas maanden later. Op het moment dat die vraag gesteld werd en ik weer zwanger was.

Vanaf toen heb ik die zwangerschap (en dus niet ‘de miskraam’) een plek gegeven op mijn levenslijn. Er is een boek dat hier heel mooi op ingaat, over het vinden van de juiste plek in je familie systeem. Dan is het van groot belang dat je iedereen in je systeem meetelt, ook de ongeboren kinderen. Het heet ‘De fontein, vind je plek,’ van Els van Steijn.

Ik wilde deze zwangerschap niet vanuit een medische kant zien. Maar als een natuurlijk proces.

Bij deze zwangerschap voelde ik gelukkig meteen een immens vertrouwen. En alhoewel ik de keus had om onder behandeling van de gynaecoloog te blijven gezien de eerdere zwangerschap, koos ik daar niet voor. Ik wilde deze eer zwangerschap niet vanuit een medische kant beleven, maar als een natuurlijk proces.

Het tweede trimester >>>

Mis niks, schrijf je in voor de nieuwsbrief

2 gedachten over “Het eerste trimester”

Plaats een reactie

Deel