De 25 zwangerschapskwalen die ik tegen kwam

Zwangerschapskwalen

Zwanger zijn is natuurlijk geen ziekte, maar van de symptomen kun je je wel aardig ziek voelen.

Ik ervoer het als een hele uitdaging om tijdens de zwangerschap goed voor mezelf te zorgen. Elke week kwamen er wel zwangerschapskwalen bij en bleek de baby zwaarder om te dragen. Iets waar ik totaal geen rekening mee had gehouden in onze ‘can do‘ maatschappij.

Op de een of andere manier kon ik het af en toe niet bijbenen. Dan vond ik dat ik nu wel genoeg rust en ruimte voor mezelf had genomen. Ik was de mate waarom dat nodig leek totaal niet gewend en het stond in schril contrast met de fitte duizendpoot die ik herkende als mijn ware zelf.

Ik bedoel, als ik hier allemaal binnen een tijdsbestek van 9 maanden last van had gehad zonder zwanger te zijn geweest was ik zéker de ziektewet ingerold. Maar omdat het te verklaren is vond ik niet dat ik er zo mee moest zitten. Zwanger zijn is natuurlijk geen ziekte, maar van de zwangerschapskwalen kun je je wel aardig ziek voelen. En daar is onze norm; oftewel hoe we denken over zwangerschap, totaal niet tegen bestand.

Hieronder lees je daarom waar ik last van heb gehad, om je een idee te geven van wat je tegen kunt komen. Wellicht triggert het iets bij je waardoor je inziet dat rust nemen heel erg logisch is tijdens je zwangerschap. De complete lijst met zwangerschapskwalen is nog veel langer. Moet je nagaan.

Zwangerschapskwalen die ik tegenkwam in het eerste trimester

1. Metaalsmaak

Een van de eerste signalen die ik kreeg in het begin van de zwangerschap was een constante metaalsmaak achter in mijn keel. Er is zelfs een officiele term voor deze metaalsmaak tijdens het eerste trimester: dysgeusie. De metaalsmaak kan het hele eerste trimester aanhouden. De oorzaak ligt in een verandering van het oestrogeen niveau in je lichaam aan het begin van de zwangerschap.

2. Misselijkheid

Toch wel de bekendste onder de zwangerschapskwalen. Over het algemeen heb je de eerste vier maanden last van misselijkheid. Sommige vrouwen veel langer en veel heftiger. Dat had ik gelukkig niet. Ik kon het aan met droge crackers en slokjes gember thee gedurende de dag.

En daar is onze norm; oftewel hoe we denken over zwangerschap, totaal niet tegen bestand.

3. Afscheiding

Jajaja, hier is tie dan, toch iets waar niemand het over heeft: afscheiding tijdens je zwangerschap. De reden om op zoek te gaan naar ademende inlegkruisjes (grappig woord toch: iets wat je in je kruis legt) van natuurlijk materiaal zoals van Yoni . Wie zijn eisprong heeft bijgehouden weet dat dit tijdens de sprong van een elastische kwaliteit is voor een optimale omgeving voor de bevruchting. Tijdens de zwangerschap is het veel wateriger met als doel de baarmoeder te beschermen tegen infecties.

Zwangerschapskwalen die ik tegenkwam in het tweede trimester

1. Carpaal Tunnel Syndroom

Ik werd opeens elke ochtend wakker met helemaal stijve en pijnlijke vingers. gedurende de dag trok dit weg, althans, in het begin. Ik had naarmate de zwangerschap vorderde steeds minder kracht in mijn handen en pijnlijke polsen. Dit heeft tot ver na de geboorte aangehouden en was heel onhandig in de kraamtijd met het pakken en voeden van Lena. Ik heb een paar weken na de bevalling een cortisonen injectie tegen de pijn in mijn pols gekregen omdat het zo erg belemmerde. Ik vond het een moeilijke keus maar kon echt niks meer. Alles deed pijn. Even opzitten in bed, ‘s nachts Lena uit haar bed pakken, haar vasthouden, haar aanleggen. Niet te doen. Bij de meeste vrouwen is het een paar weken na de bevalling weg, maar bij mij heeft het zich ontwikkeld in het Syndroom van Quervain. Nu, twee jaar later kan ik pas zeggen dat het nagenoeg weg is.

2. Lage Bloeddruk

Oh mijn bloeddruk was zó laag! Tot wel 103/67. Hierdoor voelde ik mij heel moe en hield ik veel vocht vast. Ik at zoute drop om af en toe een beetje een oppepper te krijgen.

3. Duizeligheid

Door de lage bloeddruk en kortademigheid was ik vaak duizelig.

4. Cravings

Ja. Milkshakes en kaas. Any time of day.

5. Geïrriteerd tandvlees

Had ik serieus nooit last van maar tijdens de zwangerschap last van gevoelig en bloedend tandvlees. Soms vreesde ik dat mijn tanden een beetje los zaten. Volgens de tandarts had ik ook veel meer tandsteen.

6. Harde buiken

Tegen het eind van de middag voelde mijn buik heel strak aan. Zitten helpt dan weinig in termen van zwaartekracht. Liggen hielp wel tegen de harde buiken. Op mijn zij wel te verstaan want op mijn rug liggen ging de hele zwangerschap niet. Dan kreeg ik meteen hardkloppingen. Kennelijk kan de baby dan precies een ader afknellen.

7. Hoofdpijn

Vaak in combinatie met een harde buik. Op een drafje naar bank of bed.

8. Haargroei

Ik heb volgends de kapper haar voor twee hoofden. Tijdens het wassen kwamen er altijd een hele hoop los. Tijdens de zwangerschap: nada. Al je haren blijven gewoon zitten. Na de zwangerschap valt dit wel net zo hard weer uit.

9. Rugpijn

Al je spieren lijken van appelmoes gemaakt naarmate je zwangerschap vordert met rugpijn tot gevolg. Komt door de hormonen. Die maken alles lekker week zodat er straks een kind door je bekken past. Je draagt ook aardig wat kilo’s mee aan de voorkant.

10. Kortademigheid

Pfff. Ik was zo kortademig. Kon echt niet lopen en praten tegelijk. Het kind duwt tegen je longen. Daarbij kan je hart tot wel twee keer zo groot worden tijdens de zwangerschap en pompt het ook bijna twee keer zoveel bloed door je lijf. Je gaat van de normale 5 liter bloed naar zo’n 7 liter. Daar komt tijdens de zwangerschap nog iets van 8 liter vocht aan bij (ao. vruchtwater)(bron). Hierdoor is er meer vocht in je lichaam dan dat door je bloed vervoerd wordt waardoor je het gevoel hebt soms naar lucht te happen. Je ademcapaciteit is dan ook veel groter dan voor je zwangerschap. Dat is fijn. behalve dat je meestal net iets teveel zuurstof binnenkrijgt waardoor je licht in je hoofd wordt. Eigenlijk ben je de hele zwangerschap een soort van aan het hyperventileren. (Bron)

Zwangerschapskwalen die ik tegenkwam in het derde trimester

1. Warmte aanvallen

Ik ben zo iemand die nooit zonder sjaal de deur uit gaat. Zelfs niet in de zomer (want: tocht). Tijdens de zwangerschap had ik het toch een partijtje warm! Klopt, de zomer van 2019 had ook een hitte record verbroken, maar ik was eind 2018 al zwanger en ik had altijd mijn jas open. Sjaal thuis.

2. Vocht vasthouden

Mijn enkels liepen door in mijn voeten. Ik herkende ze niet meer terug. Paste in geen enkele schoen en super pijnlijk om te lopen. Ik kon alleen nog maar fietsen en sliep met een kussen onder mijn voeten.

3. Jeuk binnenkant handen

Zoveel jeuk! M’n handen lagen helemaal open. Vooral ‘s nachts. Ik sliep met koude kompressen en smeerde mij gek. Ik lees nu dat dit een symptoom van zwangerschapscholestase kan zijn. Ben er niet op getest toen. Maar ben wel heel veel bloed verloren bij de bevalling. Wat een van de bijkomende factoren kan zijn. Als je er last van denkt te hebben, lees je in.

4. Maagzuur

Na bovenstaande kun je je vast indenken dat de nachtrust van een zwangere niet over rozen gaat. Maagzuur snachts is weer van een ander level. Ik deed echt geen oog dicht en zat rechtop in bed. At de hele dag door alleen maar hele kleine beetjes ‘basisch’ voedsel en basische thee in de hoop het te voorkomen. Uiteindelijk van de huisarts maagzuurremmers gekregen tegen het eind van de zwangerschap omdat ik zo vermoeid was. Was meteen verholpen.

5. Oorsuizen

Ok, maagzuur dat je wakker houd, check, maar oorsuizen! Zodra ik ging liggen leek het alsof er een trein langs denderde. Ik deed geen oog dicht. Ik was de eerste keer zo verbaast dat ik Anthony vroeg of hij het ook hoorde. Na de zwangerschap was het meteen weg.

6. Slecht slapen

Eh, ja. Maar eye on the price, hè.

7. Vergeetachtigheid

Ik voelde altijd een lichte irritatie opkomen als iemand vond dat mijn vergeetachtigheid door de hormonen kwam. Uh, ik ben een kind aan het maken en in leven aan het houden terwijl ik met je praat… sorry dat ik niet altijd volg wat je zegt of een keer iets vergeet 😉

Ont-zwangerschapskwalen in het vierde trimester, ofte wel; lichamelijke klachten in de kraamtijd

1. Bloedarmoede

Ja, dan denk je overal vanaf te zijn en ligt de hoofdprijs als een klein bundeltje in je armen. Voel je je als een slappe dweil waar een vrachtauto overheen gereden is. Resultaat van 2 liter bloedverliezen bij de bevalling door een placenta die niet vanzelf kwam. Voelde mij pas na een maand weer een beetje boven jan.

2. Syndroom van Quervain

Die pijnlijke polsen; no fun. Na wat behandelingen bij de Fysio doorverwezen naar plastisch chirurg. Carpaal tunnel bleek geëvolueerd in het Quervain. Kennelijk lopen je polspezen samen door een soort hulsje en dat hulsje was flink geïrriteerd en verdikt en verhard waardoor de pezen langs elkaar heen schuurden bij beweging. Kreeg een mega dure polsbrace die ik vervolgens nooit gedragen heb want dat werkt dus niet met een baby. ‘T is nu na twee jaar wel bijna weg.

3. Spanning in bekkenbodem

Zou je denken dat het vooral verslapt is. Kun je ook teveel spanning in je bekken hebben waardoor je dezelfde klachten ervaart (lees: urineverlies). Komt door stress. En te weinig drinken. Wat door stress komt. En te laat naar de wc gaan. Wat door stress komt. Je snapt ‘m wel hè. Goed voor jezelf zorgen dus.

4. Borstontsteking

Deze mocht toch niet ontbreken in dit rijtje. Want of je nou borstvoeding geeft of niet, stuwing krijg je in het begin sowieso. Lena bleek een te kort tongriempje en een te kort lipbandje te hebben waardoor ze de melk er niet goed uit kreeg met mastitis tot gevolg. Vuurrode opgezette, mega pijnlijke borst met koorts tot gevolg. De huisarts voelde wel een erg groot ‘blok’ (denk wel 10×10 cm) dus op en drafje naar de plastisch chirurg. Ik wist niet precies waarom. totdat ze na het onderzoek zei: ‘ Nou, ik hoef niet te snijden.’ Oh ja, dat is wat plastisch chirurgen over het algemeen doen. Kennelijk was er angst voor een vochtophoping. Mocht naar huis met een antibiotica.

5. Verschoven bekken

Zooo’n last van m’n rug. Toen dat aanhield na de zwangerschap en ik op een ochtend helemaal als een kurketrekker kromgetrokken stond met uitstraling naar mijn tenen, werd het tijd voor een bezoekje aan de chiropractor. Resultaat van het 9 maanden dragen van je kind en een snelle bevalling: verschoven nekwervel, verschoven SI gewricht en verschoven bekken.

Kortom

Een zwangerschap is zeker mentaal transformerend, maar ook fysiek. Ik was er zo ondersteboven van dat de fitte versie van mijn lijf mij zo in de steek had gelaten! En het herstel duurde ook zo lang bij sommige van de zwangerschapskwalen. Ik hoop in elk geval dat dit artikel je helpt bij het vinden van motivatie om genoeg rust te nemen in je zwangerschap.

Lees verder >>>

2 gedachten over “De 25 zwangerschapskwalen die ik tegen kwam”

Plaats een reactie

Deel